Israel (Jerusalem) 1999

 

Antal indbyggere:  6.029.529 (estimeret juli 2002.)

Areal: 20.770 km2

Hovedstad: Jerusalem

Købekraft pr. indbygger: 19.000 USD

Vi tog fra Jordan ind i Israel. Vi ville i denne omgang kun se Jerusalem, og havde afsat 5 dage til besøget. 

Vi havde bestilt overnatning hjemmefra, da vi havde hørt, at det var svært at finde billige overnatningsmuligheder centralt i Jerusalem, og vi ville ikke bruge vores 5 dage på transport. 

Vi overnattede på B&B Guest House Allenby #2. Stedet var pænt og rent, og en god morgenmad fulgte med i prisen. Ejeren, den pensionerede ingeniør Dan Flax var behjælpelig med alle mulige informationer, og hans medhjælper på det tidspunkt, Jacky, var sågar guide/chauffør for os en hel dag. 

Jerusalem

Inden for bymurene er byen opdelt i 4 kulturelt meget forskellige dele. 

nordvest er kristent
nordøst er muslimsk
sydøst er jødisk
sydvest armensk

Der er forskellige muligheder for at gå en guidet tur rundt i bydelene, eller man kan alliere sig  med et par gode guidebøger og et kort, og så gå turen selv. 

Det kristne kvarter

Det faldt os først ind, hvor rent, ordentligt og roligt her var. I forhold til larmen i det muslimske kvarter og alle turisterne i det jødiske. 

Frelserkirken

Tysk-luthersk kirke. Der er dansk gudstjeneste lørdage kl. 16. 

Terra Santa

Franciskanernes store område med skole, bibliotek, bogtrykkeri og en flot kirke. 

Det muslimske kvarter

I bazaren kan alt købes. Vi mødte endda en handlende, der på næsten perfekt dansk spurgte Kennet, om han ikke trængte til et par nye bukser. 

Om fredagen er der trængsel i bazaren når alle skal hjem fra bøn. Billedet nedenunder er netop taget fredag eftermiddag, hvor vi blev "fanget" i menneskemængden, som er på vej fra bøn. 

 

Kø for at komme ud af bazaren efter fredagsbønnen

Via Dolorosa (smertens vej)

Begynder i det muslimske kvarter og slutter i det kristne. Dette er vejen ad hvilken Jesus bar overliggeren til sit kort fra domsfældelsen til Golgata. Vejen har 14 "stationer" fx. 1. station "Jesus dømmes af Pontius Pilatus", 2. station "Jesus tager korset" osv. 

Hver fredag kl. 15 ses religiøse processioner, hvor pilgrimme bærer kors langs ruten mens der synges, bedes og klages. 

Man kan selv gå ruten - kors og klagesang behøves ikke for at nyde turen !! 

Via Dolorosa

Det jødiske kvarter

Museum for jødisk levevis

Samlingen giver t levende indtryk af livet og boligforholdene i det jødiske samfund fra 1800-1948. 

Christ Church

Den ældste protestantiske kirke i Israel. Byggegrunden blev i 1838 erhvervet af danskeren Johannes Nicolajsen, der var en af de første protestantiske missionærer her. 

Grædemuren

Jødernes helligste sted.  Muren er et stykke af den vestlige del af den støttemur, der omgav Herodes' tempelplads. om natten dækkes stenene af dug, murens "tårer". Her har jøder i 2000 år bedt og sørget over templets ødelæggelse. 

Bedepladsen er delt i en mands- og en kvindeafdeling. Bønner på papir lægges i sprækkerne i muren. I disse nye moderne tider er det også muligt at faxe bønner til et fælleskontor i Jerusalem. En gang om dagen bæres bønnerne ned til muren og ligger dem mellem stenene. Kontoret påstår, at de i tiden omkring de jødiske helligdag modtager mere end 100 bønner om dagen på denne måde. 

Grædemuren. Mændenes del. buen er indgang til synagogen. Kun adgang for mænd

Det armenske kvarter

i 1374 gjorde mamelukkerne ende på det armenske rige, der kom under skiftende herredømme. Under en opstand mod tyrkerne i 1896 og 1909 blev armenierne dræbt i massevis. Ved en massakre i 1924 blev 1,5 millioner armeniere dræbt, og i 1918 flygtede 20.000 til Palæstina. I dag huser kvarteret 2000 mennesker. 

Kong Davids Grav

En af jødernes helligste steder ligger i dette område. En stor kenotaf, dækket med mørkt fløjl og gyldne davidsstjerner markerer hans grav. 

Dormitionskirken

Kirken er fra 1910 og kendes på dens runde form med 4 tårne og en grå kuppel. 

Coenaculum

Ligger lige bag Dormitionskirken. Det var i denne sal at Jesus indtog den sidste nadver sammen med sine disciple. 

Mardiganmuseet

Museet viser armeniernes historie. 

Herud over må man ikke så glip af Tempelbjerget og pladsen, som er et aflangt plateau i Den gamle Bys sydøstlige hjørne. 

Pladsen rummer 

  1. Islamisk Museum
  2. Al-Aksa-moskeen. En af de største og helligste i den muslimske verden. Kan huse 4-5.000 bedende. Har for nyligt været afspærret for alle andre end muslimer.
  3. El-Kas. Et stort ornamentalt stenbassin, hvor muslimer vasker ansigt, hænder og fødder før bøn.
  4. Klippekuplen. Mødested inden bøn. Blev brugt som moske mens Al-Aksa var lukket efter en brand i 1969. 

 

Betlehem

Betlehem kan nås med en af de lokale busser. De arabiske busser er langt billigere end de israelske. Til gengæld er de fyldte, og det er aldrig rigtigt til at vide, hvornår der er afgang.  

Fødselskirken

I år 325 opførte kejserinde Helena en basilika over grotten, hvor Jesus blev født.

Indgangen til Fødselskirken er en lav åbning - Ydmyghedens Dør - hvor man ydmygt må bøje hovedet for at komme ind.

Smalle stentrapper fører ned i Fødselsgrotten. En stor sølvstjerne i gulvet har en latinsk inskription "her blev Jesus Kristus født af Jomfru Maria". 

Det siges, at det er lige her, at Jesus blev født

Skt. Katarina-Kirken

Ligger lige ved siden af Fødselskirken. Det er fra denne kirke, at der hver juleaften transmitteres højmesse til hele verden. Ved kirken er desuden "kapellet for de uskyldige børn", som Herodes lod dræbe. 

 

På tur

Medarbejderen på vores B&B, Jacky (sort kristen, indvandret fra Sydafrika og særdeles munter fyr med mange gode historier om muslimer og jøder), tilbød at køre os rundt en hel dag hvis vi selv betalte for leje af bil. Sådan et tilbud siger man ikke nej til, og sammen med to australiere tog vi på tur. 

Det døde hav

Obligatorisk er det selvfølgelig at bade i det døde hav. 

Se - flyde uden bælte *s

Her kan alle holde hovedet ovenvande - selv Pernille, der ellers næsten ikke kan svømme. 

Qumram

Stedet, hvor dødhavsrullerne blev fundet. Fundet beskrives som det vigtigste fund i jødernes historie. I 1947 ledte en beduindreng efter en forsvundet ged, og  fandt rullerne, som var gemt i krukker i en hule på klippesiden. En væsentlig del af mellemøstens historie, men selve findestedet er ikke noget særligt. 

Masada

Klippefæstning, hvor resterne af Herodes' pragtpalads ligger på tre terrasser. 
En af de mest dramatiske begivenheder i jødernes historie fandt sted på Masada, der derfor er blevet et symbol på mod og kamp for frihed. Romerne belejrede jøderne her, men på grund af gode vandforhold kunne jøderne stå i mod belejringen i mange år. Til sidst fik romerne dog bygget en rampe op til muren. Jøderne ville ikke lade romerne få denne sejr, og alle begik selvmord. Kun 4 undslap og kunne fortælle historien. Denne begivenhed har en central plads i jødernes selvforståelse.

Masada skulle være Herodes sidste tilflugtssted, hvis alt andet gik galt. Og der blev opført smukke og overdådige bygninger. Her var plads til 10.000 soldater. 

Sidste kommentar

Der er så mange interessante ting at se i Jerusalem og nærmeste omegn, at en uge ikke slår til.  Vi må håbe, at der snart bliver fredeligere i området, så vi kan komme tilbage og se det, vi ikke nåede første gang.

Et virkeligt interessant sted - ligegyldigt om man er troende eller ej. 

 

Flere billeder fra Israel Rejsetips for Israel Rejseoversigten Forsiden
Klik her Klik her Klik her Klik her

 

Spørgsmål eller kommentarer ?? Skriv til os

rejser@pernille-kennet.dk