Nepal 1997

Stupaer, bederuller og skumsprøjt .............

 

Antal indbyggere:   25.873.917 (estimeret juli 2002.)

Areal:  140.800 km2

Hovedstad: Kathmandu

Købekraft pr. indbygger:    1.400 USD

Egentlig havde vi bestilt en tur til Nepal med Larsen Rejser. 14 dage i Nepal incl. hotel men uden ture mv. kr. 16.000. Afrejsetidspunkt bliver ændret et par gange af rejsebureauet, og 5 måneder før vi skal af sted får vi et brev, hvor Larsen beklager, at selskabet ikke mere har tillid til Pakistan Airlines, hvorfor de aflyser turen. 

TAK for kaffe!

I stedet kan de tilbyde en flybillet til specialpris (kr. 6.000 kr. stk.) gennem Larsen Specialrejser. Her er hotel ikke med i prisen. 

Vi henvender os i stedet til Jysk Rejsebureau, som planlægger en tur for os. Flybillet kr. 4.150 pr. stk!! Desuden arrangerer de hotelovernatninger, afhentning i lufthavnen i Kathmandu, 3 dage i Chitwan National Park med ture, overnatning og fuld forplejning samt en 5 dages white water rafting tur. Pris incl alt, også forsikringer og skatter, 14.098!!

Da vi fandt ud af det var det helt ok at Larsen havde aflyst. Vi fik en langt billigere tur. Alligevel var vi sure over, at rejseselskaberne bare kan aflyse som det passer dem.   

Kathmandu

Vi fløj fra København via Moskva med mellemlanding i de Forenede Arabiske Emirater til Kathmandu. For "begynder-backpackere" var lufthavnen kaotisk. Masser af mennesker, bagage, taxa-chauffører, køer og andet godt. 

Heldigvis blev vi hentet i lufthavnen af Jysk Rejsebureaus repræsentant og kørt til vores hotel. Vi fulgtes med Mette og Henrik fra Århus, som havde været med det samme fly som os.  Det oprindelige hotel, Hotel Marshyangdi var overbooket så vi fik et bedre hotel, Hotel Vaishali til samme pris. Der var swimmingpool i haven, fin restaurant mv.

Vi gik en tur i Kathmandu. Byen vrimlede med danskere. Specielt helt unge mennesker med rygsæk. Lige udklækket fra gymnasiet og nu på "dannelsesrejse". 

Gåtur i Kathmandu

Det var helt tydeligt, at Nepal er vant til turister. Det er nemt at begå sig på engelsk. Spisekort er på engelsk og der er mange muligheder for nem og billig transport rundt i landet. 

Der er mange ting at se, bl.a. 

Durbar Square

Den gamle kongepalads-plads. Her kan man få mange timer til at gå med at se på folkelivet. Her er handel, religiøse handlinger, klokkeklang mv. Området indeholder flere små templer. 

Swayam-bhunath stupaen ved Durbar Square

Vi vil fremhæve Kumari Bahal-bygningen, som er hjem for den levende Gudinde. Hun er den menneskelige inkarnation af den vigtigste hindugud, Taleju. Når man går på gårdspladsen kan man være heldig at få et glimt af den lille pige. Hun er sminket og er iklædt smukt tøj og masser af guldsmykker. 

Den levende gudinde

Billedet nedenfor forestillet Shiva i hans mest frygtindgydende skikkelse - Kalo Bhairab . Det siges, at hvis man fortæller en løgn foran ham så kaster man blod op til døden indtræffer.  Denne og andre figurer står i Durbar Square. 

Kalo Bhairab (sorte Bhairab)

Overalt ses bederuller (ruller, som man kan skubbe rundt) og bedeflag. På flagene skrives bønner, og når vinden blæser kommer bønnerne automatisk op til guderne i himlen. Smart!

Gåtur i Kathmandu

Man kan også få flere dage til at gå med blot at gå rundt i byen og kigge på de hellige mænd, de handlende og alle de hippie-turister, der fortsat bevæger sig rundt i Nepal. Der er også gode muligheder for at købe billigt ind. Tøj, klædestoffer, smykkesten og forskellige kunsthåndværk at værd at kigge på. Har man fundet et flot stykke stof kan det syes til tøj på 1-2 dage hos en skrædder, og det er billigt.  

På gåturen rundt i byen vil man støde på mange flere interessante stupaer og templer. 

Chitwan

Området var indtil 1950 kongeligt jagtterræn, hvor Nepal konge drog på jagt med sine gæster. Parkens område er 932 km2 og det meste er dække af skov. 

Parken huser ca. 4-500 indiske pansernæsehorn, tigre, sumpkrokodiller og gavialer. Desuden en lang række fugle og sommerfugle. 

Vi havde på forhånd bestilt 3 dage/2 overnatninger på et lille lodge i Chitwan. Alle ture og alle måltider var inkluderet for 565 kr. p.p. Vi boede i små hytter med eget bad og toilet samt en lille veranda. Det var utroligt afslappende, og junglen gav en fantastisk ro. Alle sov til middag pga. varmen, og den lille fælleshytte var rammen om en kølig sodavand. 

Jungle-walk

Den første morgen var vi oppe meget tidligt, og gik sammen med en guide ud i junglen for at se efter dyr. Vi havde ikke det store held, og måtte nøjes med at se en hjort og en del fugle. Roen og friskheden i junglen om morgenen er dog helt unik, og det var en dejlig tur. 

På vejen hjem mødte vi denne mand, som var ude og "lufte" sin elefant.  

 

Mand og hans elefant på morgentur

Næsehornstur

På elefantryg kom vi en tur ud og se næsehorn. Elefanterne kan komme utrolig tæt på, og det var helt fantastisk at se disse flotte og store dyr. 

 

Næsehornsmor med sin unge

Desuden fik vi en køretur i oksekærre, hvor vi fik set en lille landsby og et elefantreservat, hvor de netop havde fået en ny lille elefant. Vi måtte ikke filme da man var bange for at den lille ny ville tage skade af al blitz-lyset. Men sød ... det var den.  

Med bus gik turen videre til Pokhara. 

Pokhara

Mange white water rafting turer starter herfra. Byen har dog også andet at byde på. Mest af alt er det en stille "ferie-by" fyldt med turister. Her er mange hoteller, spisesteder og butikker, som sælger alt det, som turisterne vil have. 

Sarangkot

En god en-dagstur er at gå op på Sarangkot (ca. 1.600 m.). Den første del af turen kan gøres i taxa. Det er en flot tur og god udsigt fra toppen. Bemærk, at der er flere stier, og at det nogen gange kan være svært at finde den rigtige. Hvis I tager imod en vejvisning fra en lokal vil de forvente drikkepenge til gengæld. 

Bådtur

Det er muligt at leje små robåde og padle lidt rundt på søen i byen.  

White Water Rafting Tour

Vi havde tilmeldt os en 5 dages tur på Kali Gandaki. Turen skulle også være for begyndere hvilket glædede Pernille, der er vandskræk og ikke kan svømme. Vi fik en minimal introduktion, og så var det på med redningsvestene og i bådene. 

Turen havde fra 3 til 4+ rapids, hvilket var i overkanten for Pernille. Da en af de andre både tippede over var hun klar til at løbe hjem. Det blev dog bedre som dagene gik, men at kalde turen en fin tur for begyndere er overdrevet. 

Vi var mange både, 6 eller 7, hvilket var for mange. Arrangørerne kunne ikke skaffe nok vand til så mange deltagere, og allerede efter 1-2 dage havde alle diarre. Vi fandt ud af, at de ikke filtrerede vandet ordentligt, og da Henrik fandt en lille fisk i vandet gik det op for os, at det mere eller mindre var flodvand vi drak.  

 

Bølgerne går højt, og det føles værre, når man sidder i en lille båd tæt på vandet

 

36 mennesker med diarre, uden toiletter, det kan være en prøvelse. Men .. humøret var højt og der blev skabt en masse venskaber på turen. 

Om aftenen, når bådene var på land og teltene slået op, blev der spillet spil og snakket ved de tændte bål. Guiderne lavede mad til os og vi kunne sidde på stranden og se solen gå ned. 

Vi har slået lejr for natten. Vores "naboer" er Mette og Henrik

Turen på 5 dage incl. mad kostede små 1.000 kr. p.p hvilket vi synes var billigt. Indrømmet, at jeg (Pernille) ofte var rædselsslagen på denne tur, men må alligevel også sige, at det fik flyttet nogle grænser og var en god tur. Til andre må det dog tilrådes at tjekke udstyret først. Vi erfarede bagefter, at Jysk Rejsebureau ophørte med at bruge dette selskab. 

Efter 5 dage på floden var vi tilbage i Pokhara, og det var nu dejligt at kunne komme i bad og sove i en seng igen. 

Efter en overnatning tog vi bussen tilbage til Kathmandu. En tur på ca 10 timer.  

Kathmandu

Vel tilbage i Kathmandu efter nogle begivenhedsrige dage i junglen og på vandet, havde vi 3 dage til at se os om. 

 

Pashupatinath Tempelkompleks

Komplekset består af forskellige templer og ghater. Det er her der foregår ligbrændinger. Man kan se på fra afstand, og det er interessant. I området er der mange lokale, der tilbyder sig som guider. Aftal en pris, vær sikker på, at de taler et ordentligt engelsk, og så kan man få meget udbytte af en guide, der kan berette om hele ceremonien omkring dødsfald og den efterfølgende brænding. 

 

Ligbrænding

I området er tillige mange boder. Her sælges blomster og farvepulver, som bruges til rituelle handlinger. 

Ganesh - Kennets yndlingsgud

Her er en ganesh-statue, hvor man med blomster og pulver har ofret. Ganesh, guden med elefanthovedet, søn af Shiva og Parvati. Han tilbedes som guden, der bringer held, og som fjerner forhindringer. Han er derfor en af de mere populære guder. Når bønnerne er givet ringes med klokken for at påkalde sig åndernes opmærksomhed. 

I komplekset kan man også se Shivas guldtyr Nandi, der vogter. Denne del af tempelkomplekset må ikke-hinduer ikke betræde, men de gyldne tyr kan godt skimtes på afstand.

Swayambhunath-templet (abetemplet)

Templet ligger ca. 3 km. fra Thamel. På en bakketop 77 m over dalen, ligger dette buddhist-tempelkompleks. Templet er det mest kendte i Nepal og råder over den vigtige stupa Swayam-bhumath, der er over 2500 år gammel. Buddhisterne mener, at denne stupa er den mest kraftfulde på jorden, og det samtidig er det sted, hvor ens bønner virker bedst. Templet er buddhistisk, men her kommer også mange hinduer. 

Fra de kulørte trappeporte og op er der mere end 300 stentrin. Langs trappen står stenskulpturer af dyr og fugle, gudernes transportdyr.

Der er mange stupaer og et par templer i området. Det tilstødende gompa (tibetanske kloster) holder dagligt ceremonier. 

Templet er kendt under navnet "abetemplet" af den simple grund, at en del vilde aber holder til omkring templet. Hold derfor godt fast på mad og drikke, solbriller og rygsæk.     

Hjemad

Den sidste halve dag brugte vi på at købe små souvenirs og ellers at slappe af ved poolen og få lidt farve. 

Turen hjemad indebar 10 timer i Moskva Lufthavn, hvilket kan tage livet af selv den bedste. Vi var der om natten, og her er alle butikker lukkede og natten kan være laaaaaang. Tag soveposen med og så kan man da altid finde et stykke gulv at sove på.  

Sidste bemærkning:

Vi havde 17 dage inklusiv flytransport til denne tur. Alligevel synes vi at vi nåede utrolig meget. Nepal er et nemt rejseland og der er mange forskellige aktiviteter således at der skulle være noget for enhver. 

 

Flere billeder fra Nepal Rejsetips for Nepal Rejseoversigten Forsiden
Klik her Klik her Klik her Klik her

 

Spørgsmål eller kommentarer ?? Skriv til os

rejser@pernille-kennet.dk