Kina (Beijing) 1995

 

 

Antal indbyggere:   1.284.303.705 (estimeret juli 2002.)

Areal:  9.596.960 km2

Hovedstad: Beijing

Købekraft pr. indbygger:    4.600 USD

 

Turen til Kina var, bortset fra en chartertur til Egypten med Pernilles forældre, vores første udenlandstur sammen.

Vi havde bestilt rejsen gennem det daværende Larsen Rejser, som på det tidspunkt var et af de eneste almindelige charterselskaber, der rejste hertil. Vi havde bestilt 11 dage i Beijing, og havde planlagt at tage med på nogen af selskabets ture for at se lidt af byens omegn.

I kataloget var beskrevet middeltemperaturer for Beijing i juli måned. Hvad kataloget ikke skrev noget om var mulighed for regn. Det regner temmelig meget i Beijing på denne tid af året, hvilket man skal være klar over inden afrejse. Vejr-turnussen var: en dag med overskyet/sol og 24 grader, næste dag var varmere med høj luftfugtighed og på den tredje fik vi regn. Herefter startede det forfra. Husk derfor paraply og regnjakke – hvis disse to ting er med i kufferten kan Beijing sagtens være en fin oplevelse i sommermånederne. 

 Vi boede på et nyt, meget fint hotel - Hotel Poly Plaza

Det er relativt nemt at komme rundt i Beijing. I centrum kører en metro, som er nem at bruge. Metroen kører i ring, og hvis man ikke kommer af i rette tid, kører man bare videre, indtil stoppestedet nås igen. Der kører også mange taxaer. Desværre er det langt fra alle chaufførerne, der taler engelsk, og endnu færre der læser vestlig tegnsæt, og det kan være svært at gøre sig forståelig omkring, hvor man vil hen. En god ide er at bære et kort, hvor dit hotels navn står på kinesisk. Vis dette til chaufføren, og så kan man i hvert tilfælde altid komme hjem igen. Ikke alle chauffører kan læse kinesiske skrifttegn, men så finder de en der kan.

Beijing og omegn har mange attraktioner. Vi brugte 11 dage, og synes selv, at vi fik set en hel del.

Den Himmelske Fredsplads

Er Beijings centrum. Pladsen blev under Maos ledelse udvidet, således at den nu er 0,4 km2, og dermed verden største plads. Da Mao døde samledes mere end 1 mio. mennesker på pladsen, hvilket ikke gav pladsproblemer.

Den Himmelske Freds Port

Den 34 meter høje port er blevet et symbol på det revolutionære Kina. Porten blev bygget i 1417, og restaureret i 1651. Bygningen blev brugt som en slags scene, hvorfra man kunne tale til store forsamlinger.

Øverst ses det kendte Mao-portræt.

Mao

Den Forbudte By

Den Himmelske Freds Port fører ind til Den Forbudte By. Kineserne kalder byen for kejserpaladset Gugong, men da det tidligere kostede hovedet at trænge ind i paladset, er det kendt i resten af verden som ”den forbudte by”. Her er et kæmpe museum og Kinas flotteste og mest imponerende paladskompleks fra kejsertiden.

Byen måler 760 m fra øst til vest, og næsten 1 km. Fra nord til syd. Bag de høje mure gemmer fra bygninger, der rummer mere end 9000 rum, der har huset kejsere og kejserinder, konkubiner og eunukker, kunstnere og præster samt embedsmænd og tjenestefolk.

Man kan leje en walkman med engelsk tale som guide igennem Byen, hvor man får set adskillige paladser, porte, vandløb og kejserens private gemakker. 

Maos mausoleum

Mao Zedong døde i 1976, og et år efter blev mausoleet indviet. Man kan få et hurtigt glimt af Mao, men først skal man aflevere sine ting, også kamera. Herefter går man i lige lange rækker gennem forhallen og videre forbi sarkofagen med Maos balsamerede lig.

Lamatemplet

Den mest storslåede og mest omhyggeligt restaurerede hellige bygning i Beijing må være Lama-templet (Den evige Harmonis Tempel).

Oprindeligt var det privatbolig for en fyrste, men det blev omdannet til kloster, da dets ejermand blev forfremmet til kejser i 1722. Ifølge gammel kinesisk skik skulle den tidligere bolig for Himmelens søn benyttes til religiøse formål, når han forlød dem. Fra midten af det 18. årh. var det centrum for tibetansk kunst og religion, hvilket samtidig gav den centrale kejserlige magt yderst velkomne muligheder for at påvirke og kontrollere de etniske minoriteter i Tibet og Mongoliet. I den 3 etager høje centrale del af De Ti Tusind Rigdommes Pavillon er der en 23 m. høj statue af Maitreya Buddha, der skal være udskåret af et enkelt stykke træ. 

 

Ofringer ved Lama-templet

Gymnastik i parkerne

Når der findes en lille grøn plet kalder man det en park. I de fleste kan man se kineserne gøre morgen- og aftengymnastik. Bevægelserne er langsomme og yndefulde, og der er både unge og gamle med.

Hutonger

Snyd ikke dig selv for en gåtur i de mange hutonger. Da vi besøgte Bejing i 1996 var der meget snak om at de skulle fjernes for at gøre plads til nye, moderne boliger. Vi håber, at i det mindste en del, er blevet bevaret. Hutong betyder ”en passage mellem telte”, men det bruges om de mange snævre gader eller gyder i boligområderne. Her kommer man virkelig tæt på kineserne, da man ofte kan se de små gyder inddraget som ”beboelse”.

Beihai Park

Et åndehul i byen. Beijings dejligste park med en stor sø omkranset af grønne områder. I søen ligger Jade-øen med en tibetansk Dagoba.

Trommetårnet

Tårnet er fra 1420, og trommeslagene hjalp borgerne med at holde styr på tiden. Man går af en stejl trappe op i tårnet, og har herfra en god udsigt ud over beboelseskvartererne.

Trommen har en diameter på 285 cm og vejer over 600 kg.

Himlens Tempel Park

Parken rummer noget af det flotteste inden for kinesisk arkitektur.

Morgenerne her skulle være helt specielle, da parken bruges til blandt andet morgengymnastik og drageflyvning.

Templet for Bøn om God Høst

Ligger i himlens Tempel Park, og er et af Kinas flotteste templer. Templet er domineret af cirkler, som symboliserer himlen, mens den firkantede grundplan symboliserer jorden. Loftet er noget helt for sig.

 

Fantastisk flot loft

Det Runde alter

Også i Himlens Tempel Park. Består af tre marmorterrasser, der symboliserer himlen, jorden og den menneskelige eksistens.

Sjov effekt: når man taler foran midten af alteret, runder det, som om man står i bunden af en dyb brønd.

Sommerpaladset (Yiheyuan).

Kejser Qianlong, der regerede fra 1736 – 1795 fik planlagt et mesterværk i Sommerpaladset (Den Perfekte Renheds Have). Pengene var oprindeligt afsat til kanoner og krudt, men det blev kun til en enkelt båd, marmor-båden, som kan ses i Sommerpaladset.

Enkekejserinde Cixi satte byggeriet i gang i 1888, hvor der i forvejen var en stor kejserlig have og en stor kunstig sø. Byggeriet stod færdigt i 1895. Allerede i 1900 blev en del ødelagt i krig. Efterfølgende er bygningerne blevet renoveret mange gange, og fremstår i dag som et af de flotteste eksempler på en typisk kinesisk have

Paladset er inddelt i 3 sektioner

  1. her ordnede kejseren rigets interne affærer
  2. kejserens bolig
  3. til fritidsbrug

Der er flere ting at se i området bla.

  1. Paladset for Velvilje og et langt liv. Her modtog kejseren sine gæster.
  2. Den lang korridor. Følger søen 728 m. til marmorbåden. Det er en lang overbygget trægangsti farverigt dekoreret og rigtigt flot.
  3. Marmorbåden. Siges at være lavet ud af et stykke marmor.
  4. Templet for Buddhistisk kraft. Herfra har man en rigtig flot udsigt ud over haven.

Hvis man vil se det hele skal man sætte en hel dag af. Det er helt sikkert et flot område og turen derud værd. 

Porcelænsfabrik

På en af de ture, som Larsen arrangerede var indlagt besøg på en porcelænsfabrik. Det var interessant at se, hvorledes de flotte vaser blev dekoreret manuelt i hånden. Desuden var der naturligvis mulighed for at handle efter besøget i den tilstødende butik.

Det kræver præcision

Beijing Zoo

Vi gjorde et kort stop i Zoo, alene for at se pandaen. Dette store, pragtfulde dyr lå henslængt i sit bur og spiste bambus mens vi var på besøg.

Der er selvfølgelig også mange andre dyr i parken.

Ming-gravene

13 af Ming-dynastiets kejsere er begravet i en dal 50 km. Fra Beijing. Man kører ind i dalen ad en 6 km lang ”hellig vej”, der tidligere var forbeholdt kejserens begravelsesprocession. På vejen ses ”marmor-porten” og ”Den store røde port”, som oprindelig var en del af en mur omkring gravene. Her starter tillige ”Udødelighedens vej”, en 800 m. lang vej flankeret af 36 kæmpe stenfigurer, der vogter gravene. Figurerne er, efter vores mening, den største oplevelse ved gravene.

Først møder man en stenskildpadde, denne symboliserer et langt liv. Dernæst passerer man 24 dyr (løver, kameler, elefanter, heste og 2 fantasidyr), 12 stående, 12 knælende herefter 12 mennesker: 4 generaler, 4 embedsmænd og 4 ministre. 

To mænd 

De mest besøgte grave er Changling-graven og Dingling-graven. Den første er et helt lille palads bla. Indeholdende ”hallen for ofringer til forfædrenes gunst” på næsten 2000 m2. Den sidste ligger 4 etager under jorden og bag enorme hvide marmordøre. Selve gravkamrene er firkantede rum uden den helt store charme.

Den store Mur – den kinesiske mur

Den ting, som Pernille havde set mest frem til på denne tur. Muren er et fantastisk bygningsværk, og historien siger, at dette er det eneste menneskeskabte, som kan ses fra månen.

Muren er omkring 6000 km lang, og snor sig gennem bjerglandskab og krydser vandløb. Arbejdet med muren har taget mere end 2000 år, og mange kinesere har slidt sig selv ihjel under opførelsen.

Muren har som forsvarsværk haft sin betydning, men i forhold til sliddet for at bygge den, er det mindre. Til gengæld fungerede muren fantastisk som transport og informationsvej.  

På vej op

Muren er stejlere end vi troede, og det krævede en god kondition, at bestige den. Tag gode sko på, og gå. Der venter en fantastisk udsigt. 

Andet

Desuden har Beijing mange gode indkøbsmuligheder, fra de fine indkøbscentre til gademarkederne. Hvis man er interesseret i stoffer (til tøj, gardiner mv) er der et utal af muligheder for at købe billigt ind.

Der er mange museer og templer, som vi ikke fik set. Beijing rummer så mange spændende ting, og det er nødvendigt at prioritere, med mindre man har meget lang tid til rådighed.

 

Sidste kommentar:

En ting er helt sikkert – som ved alle andre storbyferier hjembringer man mange vabler og mange kilometer i benene.

Beijing er en interessant by med mange seværdigheder.

   

Flere billeder fra Kina Rejsetips for Kina Rejseoversigten Forsiden
Klik her Klik her Klik her Klik her

 

Spørgsmål eller kommentarer ?? Skriv til os

rejser@pernille-kennet.dk