Jordan 1999

Fantastiske fortidsminder ....

 

Antal indbyggere:  5.307.470 (estimeret juli 2002.)

Areal: 92.300 km2

Hovedstad: Amman

Købekraft pr. indbygger:  4.300 USD

 

Vi kom ind i Jordan fra Syrien via Der'a/Ramtha med en service taxa. Vi var 4 passagerer i bilen, og pladsen var trang. Ved grænseovergangen skulle passene gennemses og stemples i en uendelighed. Heldigvis var de to andre passagerer ivrige for at vi skulle komme videre, hvorfor de fik os guidet rundt til de rigtige luger. Det hjalp også meget, at vi havde købt visa hjemmefra.  

Amman

Amman by er på ingen måde en turistattraktion. Bymidten er kaotisk og beskidt. Byen er bygget på 7 bakker, og det er hårdt at komme rundt. Derfor er man ofte nødt til at tage en taxa. Det kan være dyrt, specielt hvis man ikke er helt enige med chaufføren om prisen INDEN man sætter sig ind.

3 dage i byen er nok. Brug den ene på en udflugt til Jerash.  

Jerash

50 km. nord for Amman ligger ruinbyen Jerash, som næstefter Petra er Jordans største attraktion. Med bjergene smukt i baggrunden er ruinbyen det bedste eksempel i Mellemøsten på en romersk provinsby, og den er usædvanlig flot bevaret. Man kan fint besøge Jerash som en en-dagstur. Der går flere busser fra Amman. 

Jerash's ruiner

Restaureringen af Jerash begyndte i 1925 under britisk ledelse. Det meste af byen har været begravet under sand i mange år, hvilket har været med til at bevare den så flot. 

Moskéer

Byen har et par flotte moskéer, King Hussein Mosque og King Abdullah Mosque. Specielt den sidste er rigtig flot. Kvinder skal være dækket 100% af en "abaaya" (=en sort hel-dragt), men den udlånes ved turistindgangen. 

Skoene skal sættes udenfor, men pas på ! Vi fik stjålet vores kondisko og sandaler her. Betal en lokal for at kigge efter dem, eller smugl dem med i jeres rygsæk. Bær dem IKKE synligt. 

Madaba

Et andet forslag til en en-dagstur er Madaba, som ligger ca. 30 km. syd for Amman. Madaba er en lille by, og hovedattraktionen er mosaikken i den græsk-ortodokse Sct. George Kirke, "Madaba-kortet", som viser et landkort over Palæstina og dele af Egypten. 

Byen har også et lille museum og en arkæologisk park.  8 km. uden for Madaba ligger Mount Nebo med fantastisk udsigt over Det Døde Hav og Jordandalen .Fra den højeste top siges det at Moses kiggede ind i det forjættede land efter at have først israelitterne tilbage fra Egypten. Der er under 50 km. til Jerusalem, men Moses kom aldrig hertil - han døde på bjerget. 

Kerak

Gør et lille stop på en dag eller to i Kerak for at se ruinerne af den berømte korsridderborg. Der er guide på stedet - da vi var der - en rigtig god en. 

Petra

Så er vi nået til turistattraktion nr. 1 i området. Petra. Stedet hvor dele af den ene Indiana Jones-film blev optaget. 

Hvis I er i god form kan området ses på en dag ellers sæt to dage af. Hvis det skal nås på en dag skal I starte lige så snart området åbner (kl. 6 om morgenen).

Det er dyrt at bo lige ved indgangen til Petra. I stedet kan det anbefales at bo i Wadi Musa, en lille kilometer fra indgangen. Her er mange hoteller og restauranter. Der kommer hele tiden nye hoteller til, og det betyder hård konkurrence, og dermed mulighed for at prutte om priserne. 

Indgange til Petra

 

Petra betyder klippe på græsk, og det er netop klipperne, der gør Petra helt unik.

Det er flere gåture i området. Hvis I er i bare almindelig god form kan det stærkt anbefales at tage den lange tur ud omkring Al'Deir klostret. Turen op til klostret tager ca. 1 time, men udsigten er fantastisk under turen og ved målet. 

Ad-Deir

Petra var en stor oplevelse, som vi under ingen omstændigheder ville have undværet.  

Læs mere om Petra HER.

Aqaba

Fra Aqaba kan man se over til det langt dyrere Eilat i Israel. Vandet er det samme, men priserne er langt mindre i Jordan. Aqaba er mindre turistet, og dermed også mindre udviklet. Der er dog hoteller i alle prisklasser og mulighed for at komme stranden. Bemærk, at den offentlige strand er beskidt, og at det ikke er muligt at ligge/bade her i badetøj uden at blive begloet af lokale. Hvis jeres hotel ikke har egen strand kan man betale sig fra at benytte et andet hotels strand - alternativt bare gå ind på hotellet, som om I bor der, og så gå til stranden. Det virker fint. 

Aqaba er stegende hed om sommeren, og det er nødvendigt med air-con på værelset. 

Byens officielle termometer

 

Alle, også de lokale i deres dragter og kameler var i vandet for at køle ned. 

Alle bader - også kamelerne

Selve byen har ikke meget at byde på. Her er man for at slappe af. Lidt uden for byen ligger en dykker-klub, hvor man kan benytte stranden og leje dykker/snorkleudstyr. 

 

Herfra  tog vi bussen via Israel til Cairo, Egypten. Vores rundrejse i Jordan var slut. 

Jordan er, ligesom Syrien, et fantastisk rejseland. Nemt, billigt og med mange storslåede attraktioner. Bedst er, at landene ikke er oversvømmet af turister. PRØV det.

 

Flere billeder fra Jordan Rejsetips for Jordan Rejseoversigten Forsiden
Klik her Klik her Klik her Klik her

 

Spørgsmål eller kommentarer ?? Skriv til os

rejser@pernille-kennet.dk