Island 2004

Varme kilder, høje priser og flot natur

 

 

Antal indbyggere:  280.798 (estimeret juli 2003.)

Areal:  103.000 km2

Hovedstad: Reykjavik

Købekraft pr. indbygger: 30.200  USD

 

Vi forlod Randers tirsdag d. 6. april og tog mod Tirstrup. Det småregnede og blæste, men ikke engang det kunne stoppe forventningens glæde over igen at skulle ud at rejse. Det var efterhånden 1½ år siden, at vi kom hjem fra vores 3 måneders tur, og havde ikke været ude at rejse siden. 

Kufferten var pakket med vanter, huer og varmt tøj, for man ved aldrig, hvad vejr man møder i Island på denne tid af året. 

En lille smut med SAS til København, lidt ventetid i Kastrup og 3 timer med Icelandair, og vi satte fødderne på Islandsk jord. 

Reykjavik

Det gik let og smertefrit at få udleveret bagagen og komme ud af lufthavnen. Den billigste måde at komme ind til Reykjavik by på er med lufthavnsbussen. Det koster ca. 100 kr. pr. mand og turen tager 45 - 60 minutter. 

Bussen kørte ikke forbi det gæstehus, hvor vi havde reserveret de første to overnatninger. I stedet stod vi af på busstationen, hvorfra der kun var 15 minutter på gåben. 
Det var frisk vejr - lidt solskin og vel omkring 5 grader. Ovenpå flyveturene var det helt rart at gå lidt, og turen til Krian Guesthouse var intet problem. 

          Udsigten fra vores værelse

Vi tjekkede ind og gik straks ud i byen. Vores første fornemmelse var, at dette her var verdens mindste storby. Af øens 290.000 indbyggere bor ca. 180.000 i Reykjavik og omegn. Det er jo heller ikke ret mange flere end Aalborg, så der var vel ikke noget at sige til, at fornemmelsen var anderledes end Tokyo og Delhi.

 

Tjörninsøen i centrum af Reykjavik

 

Efter en god nats søvn tog vi på dag 2 på rundtur på gåben i Reykjavik. Her et par forslag til, hvad man kan se:

Hallgrimskirkja
Opførelsen af denne kirke startede i 1945 og tog ca. 30 år. Den ligger på en bakketop og kan ses fra det meste af Reykjavik. Kirken opføres løbende, og da arbejdet udføres af en lille familiedrevet håndværkervirksomhed (en mand og hans søn), så kan den endelige færdiggørelse komme til at tage sin tid. 

Der er delte meninger om skønheden af denne kirke. Nogle mener, at det ligner noget fra en Starwars film, andre at der er for meget "fallos" over den. Stor, det er den i hvert tilfælde.

Foran kirken står en statue af Leifur Eiriksson, som i år 1000 opdagede Vinland (Amerika). Han gjorde sin opdagelse ved et tilfælde, da han var på en færd mellem Norge og Island. Han var søn af Erik den Røde, der opdagede og koloniserede Grønland. 

Hallgrimskirken

Vulkan-show
Et par gange om dagen er der mulighed for at se en film omkring Island og vulkanerne i en lille "biograf" i en tilbygning til et privat hjem . Filmen er optaget af Osvaldur og Villi Knudsen (far og søn). Det er sønnen, som driver biografen. Han har boet flere år i Danmark, og taler derfor flydende dansk. Han er lidt af en særling, men ved meget om emnet. Filmen er en fin intro til Islands vulkaner. 

Öskjuhli/Perlan
Sammen med Hallgrimskirken er stedet her det bedste udsigtspunkt i Reykjavik. Bygningen består af 6 vandtanke og øverst ligger den anerkendte restaurant Perlan. Tankene rummer hver især 4000 liter vand med temperaturen 80 grader. Vandet bruges i byens hjem, kontorer og swimmingpools. Det er også herfra at der pumpes vand i de specielt konstruerede rør, som løber under fortovene i Reykjavik og sikrer at de er  is- og snefrie hele vinteren. SMART!

Man kan tage elevatoren op og gratis nyde udsigten ud over byen. 

Ved indgangen ligger SAGA Museet, som har en fast udstilling om Islands opståen og historie. Der udleveres høretelefoner og CD-afspiller (engelsk) så man får en rigtig god og fyldig forklaring. 
Et godt lille museum.

Inden for er desuden gejsersimulator, som fra kælderen kaster en vandstråle op til 4. sals højde.  

Höfði
Huset, som er berømt på baggrund af to gæster, som holdt topmøde her i 1986 - nemlig Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov. Bygningen er oprindeligt opført som bolig for den fransk konsul og har senere huset den britiske ambassade. I dag ejes huset af Reykjavik by. 

Höfði

Vikingeskibet
Går man en tur langs havnen støder man på denne skulptur "Sun Voyager" fra 1971 lavet af Jon Gunnar Arnason. Flere guidebøger gør lidt grin med den, og siger, at det mere ligner et skadedyr end et vikingeskib. Vi synes imidlertid, at den var ganske flot og passede fint ind. 

 

Altinget
Altinget rummer det islandske parlament. Den grå toetagers stenbygning er tegnet af F. Meldahl og opført i 1881. Altinget har 63 folkevalgte medlemmer, som repræsenterer de forskellige politiske partier. 
Præsidenten er ikke medlem af noget parti. 

 

Altinget

Pladsen Austruvöllur ved Altinget ligger lige øst for det sted, hvor det menes, at byens grundlægger, Ingólfur Arnarson, havde sin gård. Her står et mindesmærke over politikeren og filologen Jón Sigurðsson, der var leder i kampen for Islands nationale uafhængighed i 19. århundrede. Da republikken Island blev udråbt i 1994 valgte man at gøre det på Jón Sigurðssons fødselsdag d. 17. juni.

Domkirken
Kirken er fra midten af 1800-tallet, og mindre end den nyere Hallgrimskirke. Døbefonten i kirken er udført af den danske billedhugger Bertel Thorvaldsen, hvis far var islænding. 

Shopping-center
Trænger man til at handle lidt ind er der rige muligheder i Kringlan Shopping Center. Det ligger tæt ved Floki Guesthouse. Skal man have den obligatoriske "Hard Rock Cafe-trøje" med hjem er det også i Kringlan man finder den.

Desuden
Islændingene bruger meget at oplyse deres bygninger i de mørke timer. Det gør en aftentur på gåben rundt i gaderne til et must.

Andre ting i Reykjavik:
Ting, vi ikke nåede (eller som ikke var åbent pga. årstiden)

þjóðminjasafn Islands (Nationalmuseet)
Grasagarðou reykjavikur (Botanisk have)
Norræna húsið (nordens hus)
Árbæjarsafn (frilandsmuseet)
Náttúrfræðistofnun Islands (Naturhistorisk Museum)
Listasafn Island (Statens Kunstmuseum)


samt en del andre kunst- og lokalmuseer. Dem må vi se næste gang. 

Vi brugte en hel dag i Reykjavik. Havde det været sommer og flere af museerne haft åbnet havde der været brug for 2 måske 3 dage. 

D 8. april hentede vi vores Avisbil og kørte af sted. Når vi har lejet bil i USA har vi for få kroner kunnet få en relativt stor bil. Faktisk har det været umuligt leje en lille bil. Af hensyn til vores budget lejede vi på Island kun en kategori B-bil, altså ikke den mindste men den næst-mindste. Vi fik udleveret en sød lille Renault Clio. Den havde gode vinterdæk på, men en off-roader var det jo ikke ligefrem. Derfor var vi også spændte på, om vi ville få problemer de næste par dage. 

 

Fra Reykjavik til Selfoss

På førstedagen med bil tog vi turen "Den gyldne cirkel". Turen, som alle turselskaber også tager. På turen ses 3 af Islands absolut største seværdigheder: þingvellir, Geysir og Gullfoss. 

Þingvellir
Stedet er Islands historiske centrum. Det var her, Altinget første gang i år 930 holdt møde og samlede landet under en fælles forfatning. Fra Lögberg (Lovbjerget), for foden af den lodrette fjeldside, har medlemmerne forkyndt lovene for folket, som har siddet tæt på de omkringliggende klippehylder og lyttet. 

Området, som også huser Islands største naturlige sø "Þingvellavatn" og sletten "Þingvellir" udgør Islands første nationalpark (oprettet i 1930). 

 

Geysir
Dette er formentlig Islands største turistattraktion. På lang afstand kan man se dampskyerne fra de varme springkilder. 
Områdets største gejser, Geysir, menes at have sprunget siden 1300-tallet, men er nu næsten uvirksom, bla. fordi ubetænksomme turister har kastet sten i krateret. 

Til gengæld springer  "Stokkur" lige ved siden af  lystigt. Ca. hvert 5 minut sender den kogende vand og damp ca. 30 m. i vejret. 

 

                                        Stokkur i fuld vigør

 

Det er imponerende!

Vandet og dampen fra de varme kilder har en særdeles særpræget lugt - nærmest af dårlig æg. Mange af de steder vi kom på vores tur lugtede vandhanens varme vand lige sådan. 

Gullfoss
Gullfoss er Islands mest berømte vandfald. I to katarakter styrter vandet 32m ned for at bruse videre i en 70 m dyb og 2,5 km. lang kløft. 
Det er et fantastisk syn. Det er muligt at komme ret tæt på, og sikkert er det, at man bliver våd!

 

 

 

 

 

Gullfoss

 

Skalholt
Mellem 1056 og slutningen af 1800-tallet var Skalholt en af to bispestifter på Island, og var desuden teologisk center for Island. Indtil reformationen, hvor katolicismen måtte vige for den danske lutheranisme var der megen drama i området. 

Stedet som religiøst centrum begyndte allerede omkring år 1000.I år 1550 blev Jón Arason, den bedst kendte af stedets biskopper, og hans to sønner halshugget for positivt at arbejde imod den lutheranske reformation.

Lysindfaldet i kirken er fantastisk og det er et godt sted at nyde stilheden og farverne fra de flotte mosaikvinduer. 

 

Skalholt

 

Kerið
Kerið er et 55 meter dybt eksplosionskrater husende en grøn sø. Det opstod sammen med andre kratere  for 3000 år siden og danner området Tjarnarhólar. 

Hveragerði
Sidste stop denne dag var Hvaragerði. Byen er kendt som "gartnerbyen". Områdets mange drivhuse opvarmes af alle de omkringliggende varme kilder. Byen er derfor centrum for Islands produktion af frugt, grønt og blomster. I sommersæsonen dækker afgrøderne fra denne by næsten hele Islands efterspørgsel. I byen ligger den berømte (eller skal man sige berygtede) "Eden", som mest af alt minder om et dansk Plantorama krydret med souvenirs og et cafeteria. Vi har læst, at flere turistbusser holder her i over en time! Medbring en avis eller håb på at vejret er godt, så I kan sidde udenfor. 

Rundt om i byen ses mange små dampende kilder. 

Selfoss
Vi var mætte af oplevelser, da vi fandt den campingplads i Selfoss, hvor vi havde reserveret en hytte. Det viste sig, at receptionen ikke var åben endnu - det var for tidligt på sæsonen. Til gengæld blev der holdt konfirmation i restauranten! Vi fandt et lille opslag hvor der stod "ring til dette nummer, hvis du ønsker hjælp til indtjekning". Det gjorde vi så. 5 minutter efter kom "camping-fatter" og vi fik nøglen. Om aftenen stod den på take-away pizza, som vi spiste hjemme i hytten. 

Selfoss er opstået som center for landbrugsområdet, og i byen findes et stort mejeri og slagteri. Byen er den største by på sydlandet. Her er en del butikker men ellers er byen ucharmerende.  

 

Fra Selfoss til Vik

Der var et lille køkken i vores lille campinghytte, og derfor lavede vi selv morgenmad bestående af toast og masser af kaffe/te. Så var vi klar til dagens oplevelser. Solen skinnede allerede, og det tegnede til at blive en skøn dag. 

Eiyrarbakki og Stokkseyr
Ikke langt fra Selfoss ligger disse to små fiskerbyer. Tilsammen har de ikke over 1000 indbyggere. Byerne har mange flotte, gamle træhuse, hver deres lille kirke, tillige med et par små museer, der dog kun har åbent om sommeren. 

Holder man af at studere fugle er byerne også et besøg værd. 

Går man en tur langs vandet mens vinden stormer kan man fornemme, hvor svære livsvilkårene har været for de fiskere, der arbejdede herfra. 

 

Træhuse

 

Hjálpafoss
Hjálpafoss er et par mindre vandfald, som løber sammen til et. De løber ud i en rund "pool", og stedet ville være godt til en lille dukkert hvis det ikke var fordi poolen drænes til brug for elektricitetsværket nær Búrfell. 

 

 

Hekla
Hekla er Islands anden mest aktive vulkan med mindst 18 kendte udbrud inden for de sidste 1000 år. 
Hekla danner mod nordøst en 40 kilometer lang snedækket oval højderyg i ca. 1500 m. Den ses fint fra vejen, dog er Hekla tit indhyllet i tåge. 

Hekla

 

Heklas første kendte udbrud var i 1104 og den har været aktiv on/off lige siden. Som oftest kommer udbruddene uden varsel og er ret kraftige. 
Siden 1971 har Hekla sprunget ca. hvert 10. år - sidste gang var d. 26. februar 2000 om aftenen. 

Seljalandfoss-vandfaldet
Et smalt men kraftigt vandfald. 

Vandfaldet er flot udefra, men endnu mere imponerende hvis man overvinder sig selv og går bagom/indenfor. Man bliver våd, men det er turen værd. 

Seljalandfoss set indefra

 

Oddi kirke
10 km. syd for Hekla ligger en gård og en kirke med dette navn. Engang var menigheden rig og skolen husede en kostskole for aristokratiske børn. Af de præster, som har tjent Oddi kirke er 6 blevet biskopper. 

Når man i dag kigger på den lille kirke er det svært at tænke sig, at den engang var så vigtig. Kirken er et kig værd, og har en meget flot kirkegård. 

Skogafoss
Igen et fantastisk vandfald. 62 meter højt og kraftigt. Der er trapper så man kan komme op og se det hele lidt fra oven. 

                           Skogafoss

Ved Skogafoss mødte vi en gruppe japanere. Det er utroligt så mange billeder, de kan nå at tage på 10 minutter. 

 

Det var to trætte danskere, der nåede Hotel Höfôabrekka, hvor vi havde reserveret overnatning. Det var vel nærmest et motel, og ikke et hotel, men det var ligegyldigt. Vandet i hanerne var halvlunkent, men til gengæld var sengene de bedste, vi havde prøvet længe. 

Vi tog ind til Vik for at få noget at spise. Det var langfredag og udenfor sæsonen - ALT var lukket. Tilbage til hotellet/motellet. Her var en restaurant. Priserne var lidt højere end vores normale budget, men maden var god, betjeningen venlig og det blev en hyggelig aften.  

 

Fra Vik til Reykjavik

Det småregnede da vi stod op. Man bliver forvendt efter 2 dage med flot vejr, men heldigvis skulle vi denne dag mest køre og så bade i Den Blå Lagune, og her gjorde regnvejr vel bare oplevelsen endnu større. Efter en god morgenmad på Hotel Höfôabrekka kørte vi mod Reykjavik.  

Krisuvík
Efter jordskælv i 1920'erne og igen i 2000 øgede dette geotermiske område dets aktivitet med damp, blobende mudderhuller, ler osv. Man kan se det hele ved at gå på den byggede trægangbro, som hæver sig over området. 
Det er et interessant område, og helt klart værd at stoppe for.  
I området ligger desuden en fin lille kirke, som blev restaureret tilbage i 1964 af Nationalmuseet. 

Den blå Lagune
Pernille er kendt som en frossenpind og bestemt ikke en vandhund, hvorfor hun var lidt forbeholden over for mødet med Den blå Lagune. At skulle bade uden for, og måske i regnvejr, det var en udfordring.

Alle disse bekymringer blev gjort til skamme. Det varme vand var skønt og fornemmelsen af regn/kulde i ansigtet og varmen for kroppen under vandet var vidunderlig. 
Et besøg i Den blå Lagune er et absolut must når man besøger Island. 

Entre: 105 kr. pr. person. Adgang til sauna og dampbad er gratis. Der kan lejes badedragt (30 kr.) og håndklæder (26 kr.)

Den blå Lagune er egentlig en lyseblå pool dannet af restproduktion fra Svarsengi elektricitetsværket. Det er havvand, der er opvarmet efter at have løbet forbi den varme lava. Blågrønne alger trives i vandet, der kommer ud fra rørene, men når vandet afkøles af luften dør algerne og efterlader en slags organisk "suppe" med en gennemsnitstemperatur på 37 grader og 2,3% salt. Der var MEGET mere behageligt end det lyder!

Til sidst var vi næsten opløste. Tæerne var rynkede som rosiner og vi var næsten følelsesløs af varmen. Så måtte det være tid at komme op. 

Vi kørte tilbage til Reykjavik og fandt Floki Guesthouse, hvor vi skulle sove den sidste nat. Den sidste aften gik vi en lang tur ned i centrum og lidt rundt for at opleve "verdens mindste storby" endnu en gang. Det småregnede men luften var så frisk - det var skønt. Herefter hjem i seng for vi skulle tidligt op næste morgen. 

 

Vi kørte fra Reykjavik kl. 06.00 og afleverede bilen i Keflavik lufthavn omkring kl. 07.00. Vi fik kørt 990 km i vores lille "Cleo". Kl. 07.45 lettede Icelandair og tog os via København til Tirstrup. Endnu en dejlig ferie var slut. Som rosinen i pølseenden fandt Kennet ved ankomst til Kastrup ud af, at Randers HK havde slået Slagelse i en håndboldkamp - ferien var fuldendt.

 

Flere billeder fra Island Rejsetips for Island Rejseoversigten Forsiden
Klik her Klik her Klik her Klik her

 

Spørgsmål eller kommentarer ?? Skriv til os

rejser@pernille-kennet.dk