Egypten 1999

pyramider, drommedarer og en masse krejlere

 

Antal indbyggere:  70.712.345 (estimeret juli 2002.)

Areal:  1.001.450 km2

Hovedstad: Cairo

Købekraft pr. indbygger: 3.700 USD

 

(gå direkte til siden kun om Hurghada)

Cairo

Vi kom til Cairo fra Aqaba, Jordan. Turen til den jordanske grænse til den israelske grænse foregik med taxa. Herfra igen videre med taxa til den israelsk/egyptiske grænse. I grænsebyen Taba tog vi en bus til Cairo – en tur på ca. 12 timer.

Cairo er en stor by, og det var nødvendigt med en taxa der kunne køre os rundt, indtil vi fandt et hotel. Cairo i juli måned er ret varm, og det gik snart op for os, at det var nødvendigt med air-con på værelset. Derfor skiftede vi hotel en enkelt gang, og endte på Hotel Lotus. Vi fik egen balkon/tagterrasse, eget bad samt morgenmad til 160 kr.

Gennem vores første hotel, Gresham Hotel, arrangerede vi en halvdagstur sammen med to andre fra hotellet. Med egen chauffør fik vi set pyramiderne, et papyrusmuseum/fremstillingssted og besøgt en parfumesælger (det kan man vidst ikke slippe for).

Pyramiderne

På det tidspunkt, vi besøgte pyramiderne var de åbne på skift. Det var Mycerinus Pyramiden (den lille), som var åben på det tidspunkt.

Indrømmet – pyramiderne er flottest udefra, og hvis man lider det mindste af klaustrofobi, skal man hellere blive uden for.

Vejen op til pyramiderne er beklædt med turist-boder og ihærdige sælgere. En mulighed for at undgå dette er at tage en dromedar tur. Så går turen til pyramiderne nemlig bagom, og man slipper for at diskutere med trælse sælgere. Som bonus får man en tur på dromedar! Husk lange bukser. Deres dækken er ret groft og river i et par bare ben.

Sørg for at have god tid til at gå rundt i området. Pyramiderne er et fantastisk syn.

Kennet og pyramiden

Den største pyramide, Cheops, var 146 m. høj på færdiggørelsestidspunktet omkring år 2600 F.Kr. I dag er den reduceret med 9 meter. Man skønner, at 2,5 mill. limstensblokke er benyttet til at skabe dette mesterværk. Ud over en stor gruppe af dygtige konstruktører skønnes det, at 100.000 slaver arbejdede med pyramidens bygning.

Den pyramide, som vi var inde i, Mycerinus, er 62 m høj. En trappe fører ned til et lille kammer nede i bunden. Interiøret er ikke noget særligt, men man kan da sige, at man har været nede i pyramiden.

Papyrusfremstilling

Vores guide tog os med til et forretning, hvor der blev fremstillet papyrus. Han fik helt klart kommission for at tage os hertil, men varerne var flotte, og vi fik en lille introduktion til, hvordan papiret lavet samt hvordan det males. Alt i alt et ok besøg.

Eksempel på papyrus

Til gengæld var besøget hos parfumehandleren irriterende. Vi var ikke på forhånd blevet informeret om dette, og ingen af os havde til sinds at købe kopi-parfume. Det lykkedes da også at slippe ud igen uden at købe noget.

Lys- og lydshow – Giza

Et flot show bygget op omkring pyramiderne og sphinksen. Ved hjælp af lys og lyd får man et lille indblik i Egyptens historie.

Showet er lavet for turister, men helt klart værd at bruge sin aften på.

Det egyptiske museum

Museet var fantastisk stort, og her kunne bruges flere dage, hvis man skal se det hele. Vi valgte specielle sale ud, som vi ville se.

Tut

Mere end 100.000 effekter er samlet her. Tingene er fra forskellige perioder og fortæller hele Egyptens historie.

Udstillingen er ordnet kronologisk fra det Gamle Rige til det Romerske Rige. Hvert rum er så stort, at det sagtens kunne være et museum for sig. I man bruger bare 1 minut ved hver udstilling tager det mere end 9 måneder at komme igennem det hele!

Et must-see er rum 3, som viser Tutankhamuns guldmaske og sarkofag samt den store forhal med de kæmpestore stenstatuer.

Citadel of Salah al-Din

Et fort fra middelalderen, der ligger på en bakketop. Området har været hjemsted for de fleste egyptiske regenter mellem det 12. – 19. århundrede.

I dag består citadel området af 3 moskéer og flere museer.

Mohammed Ali, en af de sidste regenter, jævnede flere af bygningerne med jorden for at kunne bygge sine egne moskéer og paladser.

Hovedattraktionerne i området er:

Mosque of Mohammed Ali – også kendt som Alabaster Mosque. Moskéen og mausoleet blev bygget mellem 1830 og 1848. I moskéen er en fantastisk stilhed (opleves ikke så tit i det overfyldte Cairo), og mange egyptere bruger steder til at slappe af og tage en lur.

Moskeen indenfor. Bløde tæpper, og en velsignet stilhed

 

Al-Gawhara Palace & Museum

Paladset blev bygget af Mohammed Ali i 1814, og bruges nu som museum der beskriver paladsets liv.

National politi-museum

Sjov lille ting. Det siges, at kustoderne forsøger at gøre det hele lidt mere levende ved at lukke turister inde i cellerne og først lukke dem ud, når der falder lidt drikkepenge af.

Khan al-Kahlil (Bazaren)

Bazaren er en af mellemøstens største, måske den største. Her kan du købe alt. Det virker som om, jo længere ind i de små gader man kommer, jo mere autentisk og mindre turistet er varerne og priserne. Måske kan du ikke finde ud igen?? men så må man jo spørge om vej. Den var meget stor, men vi var ikke imponeret. Bortset fra caféerne og de små hoteller, lignede den alle andre basarer i mellemøsten - bare meget større. Specielt de yderste dele var desuden meget turistede med dertil hørende høje priser.

I basaren ligger det meget kendte Fishawi’s Teahouse, hvilket er et af Cairos ældste tehuse.

I bazaren

Bådtur på Nilen

En aften skal man se solen gå ned mens man sejler på Nilen i en felucca (lille sejlbåd). Turene er meget populære og bådførerne vil sikkert snyde dig med hensyn til prisen. Forhør jer om priserne et par steder, inden I vælger – der er nok af udbydere.

Nilen mens solen går ned

Lonely Planet har forslag til flere gåture, hvor man bla. får set flere af de fantastisk flotte moskeer, som ligger i Cairo. Tag en eller flere af disse ture.

Cairo er en stor by, og har nok mange fantastiske spisesteder. Vi faldt dog over Restaurant Felfela, som vi var nødt til at besøge et par gange. Vidunderlig mad.

 

Sidste bemærkning

Vi brugte 5 dage i Cairo, og der er stadig mange ting at se. Cairo er varm og beskidt – og enten hader man byen eller også elsker man den. Pernille vil gerne tilbage – Kennet er nok lidt mere tvivlende.

   

Flere billeder fra Egypten Rejsetips for Egypten Rejseoversigten Forsiden Siden om Hurghada
Klik her Klik her Klik her Klik her Klik her

Spørgsmål eller kommentarer ?? Skriv til os

rejser@pernille-kennet.dk