Chile 2001

Antal indbyggere:  15.498.930 (estimeret juli 2002.)

Areal:  756.950 km2

Hovedstad: Santiago de Chile

Købekraft pr. indbygger:  10.000 USD

 

Turen til Sydamerika er lang. Turen til Chile gik fra Århus til København, herfra til Sao Paulo via London og endelig Santiago. Effektiv flyvetid: 17,5 timer. 

Jysk Rejsebureau havde lovet at reservere gode pladser til os, men da vi kom ud i lufthavnen fik vi at vide, at vi skulle sidde i hver sin ende af flyet. Det var vi utilfredse med, og da Pernille var SAS Eurobonus Guld-medlem fik vi dem overbevist om en opgradering til businesclass. Det gjorde bestemt den lange flyvetur mere behagelig!

Santiago de Chile

Fra vores sidste besøg i Sydamerika havde vi fundet ud af, hvor vigtigt det var at kunne bare lidt spansk. Kennet havde derfor fået nogle timers undervisning inden vi tog af sted. Det viste sig at være en rigtig god ide, da det var betydeligt nemmere at bestille billetter, spørge om vej, etc, når man beherskede tal, klokken og retninger. 

Den første aften var vi trætte efter den lange tur, og ville bare have en burger. Burger King var også et godt sted at få afprøvet sit spansk. Kennet bestilte en kyllingeburger til Pernille, men desværre fik hun en med oksekød. Det tydede ikke godt for den kommende måned, hvor Kennet skulle agere tolk!!

Aftensmad på Burgerking

 

Lonely Planet giver forslag til en god vandretur i Santiago centrum. På turen ses nogle af de flotte bygninger, som byen rummer. 

Parque Matropolitano

Inde midt i Santiago findes dette åndehul. Fra parken får man et fantastisk blik ud over byen og de omkringliggende bjerge. Parken har desuden Chiles svar på Brasiliens Jesus-figur, nemlig en 36 m. høj statue af jomfru Maria. 

På toppen ligger en restaurant, hvor man kan nyde en cola, mens udsigten fordøjes. 

Man bestemmer selv om toppen skal nås via svævebane, til fods eller med bus.  

Udsigten ud over Santiago fra parken

Byen har desuden en lang række museer, bla. 

Bymuseum - Museo de Santiago
Kunstmuseum - Palacia de Bellas Artes
Arkæologisk museum - Museo Arqueologico de Santiago
Hovedkirkegården - Cementerio General 

Herudover en masse parker og grønne området samt flere markeder. 

Turen gik videre i bus til Vina del Mar. Chiles bussystem er veludviklet. Busserne kører til tiden fra faste holdepladser, og der kan reserveres plads i forvejen. Der udleveres en billet med påtrykt pladsnummer, pris og destination.  

 

Viña del Mar

Byen har længe været Chiles primære strandområde. Havet var da også flot, men alt for koldt at bade i. Når man er vant til Danmarks hvide sandstrande kan en Chilensk strand ikke imponere vildt. 

Stranden i Viña del Mar

Byen har mange små pensionater, og det var da også hos en ældre dame, at vi fandt et godt overnatningssted. 

En populær endagstur går til Valparaiso. Turen gøres med et lille tog og turen tager ikke mere end 15 minutter. 

Valparaiso

Byens centrum ligger på et smal stykke land mellem vandet og bjergene. 

Byen siges at være en af de mere specielle i Sydamerika, ikke mindst pga. sine 15 "ascensores" (små kabelvogne, som trækkes op ad bjergsiden). 
For at komme rundt omkring i byen, som er bygget op ad stejle bjergskråninger, bruges "ascensores". Nogle steder er trapper også et alternativ, men selv den mest atletiske turist må ind imellem give op. 
Vognene er bygget fra 1883 til 1916, og bruges i dag som almindeligt transportmiddel, også for de lokale. 

 

kabelvognen er den grøn/hvide kasse. 

 

La Serena

La Serena er ved at overhale Vina del Mar som Chiles foretrukne badeby. La Serena er også en af Chiles ældste byer, og har derfor også meget andet end strand at byde på. 

La Serena har forskellige museer:

  1. arkæologisk museum

  2. mineral museum

  3. en japansk have (som faktisk er ganske god)

  4. museum med religiøs kunst og skulpturer

Det er også muligt at booke forskellige turer med La Serena som udgangspunkt.
Flere tur-bureauer har til huse i byen, og det er bla. muligt at komme på besøg i et observatorium, ture på hesteryg samt en heldagstur til Humboldt-pingvinernes reservat. 

  

Palme alléen ned til stranden. 

Byen fik besøg af en del surfere som sagde, at bølgerne her var gode. 

Vi bookede en tur til observatoriet, men pga. overskyet vejr blev den desværre aflyst.  

Bådtur

Vi tog på turen til Humboldt pingvinernes reservat. Turen foregik i en lille båd, og der var høj sø. Heldigvis havde vi en særdeles erfaren skipper med, som holdt styr på, at alt og alle kom hele med hjem. Der var redningsveste til alle, og det virkede som om, at der var styr på tingene. 

Vi fik desværre kun set få pingviner, men til gengæld også en del andre dyr, herunder fugle, delfiner, imponerende søelefanter og sæler. Delfinerne er af den særlige rundsnude slags der kun har fast tilhørsforhold til dette sted samt til kysten ved Florida. Da vi sejlede i en lille båd kunne vi komme helt tæt på dyrene.

fugle på klipperne

Undervejs gjorde vi stop på Isla Damas. Her så vi mange flotte strandskaller og forsiler. Det var også på øen at pingvinerne lagde deres æg, og rederne kunne beses, hvis man var forsigtig. 

Øen var fyldt med disse kæmpe sten

Turen sluttede af med et godt måltid mad på en lokal restaurant. Selv om det var lidt koldt, var det en fantastisk tur. 

I La Serena boede vi hos Mama Maria, som har omdannet sit hjem til et hostal/B&B. I baghaven er en barak med 6-8 værelser samt et fælles bad og toilet. Under et halvtag står et stort fælles-bord og der er adgang til køkkenfaciliteter. Hun taler ikke engelsk, men det gør hendes to hjemmeboende sønner. Til gengæld er hun altid klar med en kop kaffe eller et stykke kage. Hyggeligt. 

Vi tog bussen videre til Calama, med et busskifte i Antofagasta, og herfra videre til San Pedro. Turen tog i alt omkring et døgn, og prisen, ca. 120 kr., man man så ikke klage over. 

Den første bus var behagelig og varm. Den gik desværre i stykker efter et par timer, og vi måtte skifte til en anden. Den var iskold og alle led var ret stive næste morgen. 

Pernille havde taget en køresygepille for bedre at kunne sove, og man må sige at det lykkedes. Den ødelagte bus havde holdt stille længe, og mange passagerer, her iblandt Kennet, havde forladt den, inden Pernille forskrækket vågnede og styrtede ud af bussen "er jeg blevet glemt ??".

 

San Pedro de Atacama

Efter mange dage uden varmt vand flottede vi os og tog et lidt dyrere hotel. Her var varmt vand i hanen, og man kunne bade i timevis ! Da vi ankom lige over middag var det behageligt varmt. Solen skinnede, og byen mindede lidt om en forladt cowboy-by. I højsæsonen kan det være nødvendigt at bestille overnatning på forhånd. Specielt hvis man vil bo med varmt vand. De allerbilligste steder er der fælles bad (ofte i en særskilt bygning) og kun varmt vand i et par timer om morgenen eller aftenen.

San Pedro midt på dagen - bemærk byens eneste byskilt

Da solen gik ned mærkede man med det samme den kulde, som alle havde talt om. Der var rift om bordene i de restauranter, som havde åbent ildsted. Centralvarme eksisterer ikke.

Byen har et par ting, man skal se. Kirkegården er ret flot med plastikblomster i mange farver, trækors og andre dekorationer. Desuden har byen et stort arkæologisk museum "Museo Gustavo Le Paige", som har en flot samling af ting, som er fundet i området. Pga. at området næsten ingen regn får er mange af de fundne ting særdeles velbevarede.  

Valle de la Luna

En populær aftentur går til månedalen, Valle de la Luna, hvor man fra toppen kan se solen gå ned. Man kan tage en arrangeret tur herud eller leje en cykel og tage den forholdsvise korte tur. 

Når solen går ned ser det ud som om det har sneet. Det hvide på jorden er dog salt og ikke sne. 

 

Valle de la Luna

El Tatio

En anden udflugt, som man ikke må gå glip af, går til gejseren El Tatio. Vi bookede gennem Tatio-turs, som havde til huse på vores hotel El Tatio. Dette kan stærkt anbefales, da denne arrangør er den eneste, som udstyrer jer med ordentligt tøj. Det er ufatteligt koldt, og de udleverede termodragter er ikke særligt kønne, men hold op var de dejlige! Mens andre gejser-kiggere frøs som bare pokker kunne vi nyde gejserne (gejser = hed springkilde). 

Turen starter typisk kl. 4 om morgenen, så man kan nå gejser-området inden solen står op. 

Området ligger i 4.300 m. højde, ca. 95 km. fra San Pedro.  Når solen står op i baggrunden og dampen står op af gejserne - ja så kan det næsten ikke blive kønnere. 

 

  Gejsere

 

Guiden havde medbragt toast og te, som blev lavet over primus. Det var fantastisk at se solen stå op med en dejligt varm toast i hånden. 

Turen inkluderede også badning i en varm kilde, hvis man skulle have de lyster samt en god information om landskab samt de dyr vi så på vejen. Absolut alle pengene værd. 

 

Turen over Andesbjergene

Der er flere turarrangører, der tilbyder ture over Andesbjergene. 
Vi bestilte hos Colque Tours, hvor vi kunne betale med Visakort, og alt virkede rimeligt professionelt. Mad og overnatning er inkluderet i turen, men HUSK selv vand. Der er intet at købe de to første dage på turen - heller ikke til måltiderne. 

Turen fra San Pedro til den Bolivianske grænse foregår i bus, herefter omplaceres man i jeeps.

Sidste kommentar: 

Vi tog af sted kl. 7 om morgenen, og glædede os til turen over bjergene. Vi havde hørt, at det skulle være fantastisk. 
Vi blev IKKE skuffede. 

  Læs videre om turen i Bolivia HER

Flere billeder fra Chile Rejsetips for Chile Rejseoversigten Forsiden
Klik her Klik her Klik her Klik her

 

 

Spørgsmål eller kommentarer ?? Skriv til os

rejser@pernille-kennet.dk